Egy a zászló, egy a nemzet

2009.02.21. 19:25

Városi sétáim során (Maslak és Besiktas körzetek) igen meglepő volt számomra az, hogy akár merre pillantok látok egy török zászlót. Hogy ez miért is olyan meglepő számomra arra majd visszatérek, de előtte a török zászló rövid mégis velős története:

Kísérőnk Tufan okosított a zászló történelmi mivoltáról. Nem tudom, hogy ez mennyire helytálló történelmileg, de ettől jobb verziót még nem hallottam. Bevallom nem is néztem utána, hogy ez így van-e de a történet a következő: 1923-ban az első világháború után született meg a mai Török Köztársaság. Törökország ellen összefogott több európai nagyhatalom. Törökország végül egy döntő ütközetben megküzdött függetlenségéért és így megszülethetett a Török Köztársaság. A döntő csatában pedig nem meglepő módon folyt a vér rendesen. Több ezer ember vére folyt ki ebben az ütközetben, vértócsákat képezve az anyaföldön. Este pedig a vörös vérre rávetődött a hold illetve egy csillag árnyéka, hasonló módon, mint ahogyan az a lobogón látható. Így született meg a török zászló, vérvörös alapon holddal és csillaggal.

És mi a furcsa számomra ebben a zászlókérdésben? Közel egy hónap múlva választások. A politikusok kampányolnak, egyes politikusok nem egy, hanem egy tucat kovács pistikével (értsd: gyerekkel) van lefényképezve. Tehát megy a versengés a választók kegyeiért rendesen, de mégse szórakozik senkise kokárdával és senki nem náciz le senkit, akinél kinn csüng a zászló. A zászló mindenkinél kint van. A Renault szalonostól kezdve az utolsó kisboltoson át a taxi sofőrig mindenkinél. A legmeglepőbb számomra az volt, hogy még a Footlocker-ben is ki volt akasztva a lobogó. A Footlocker anyacége egyébként az echte angol Woolworth’s áruházlánc, még életben maradt sportruházatra (leginkább cipőkre) specializálódott ága (Egyébként a Woolworth a válság alatt taccsra ment, több 10E dolgozót az utcára tettek). Szóval még a franchise alapon működő multiknál is kinn van a nemzeti lobogó. (Érdekesség, de nem közvetlen a témába vág: az amerikai márkájú Gap sportruházat Európában két helyen van jelen: Törökországban és Angliában)

Szóval mindenki kiteszi a nemzeti lobogót. Ebből a magyar észjárás szerint a következő dolgok következnek: 1. Mindenki szemét náci 2, Mindenki szemét Török Gárdista 3. Akinél nincs kinn az kommunista

Kemal Atatürk szobra az egyetem előtt

 

Számomra nagyon jó érzés azt látni, hogy egy nemzet büszke arra ami. A zászló itt párt független, egy nemzetet képvisel, nem pedig egy pártot.  Magyarországon ezt a zászlózós-kokárdás kérdés-t nagyon elrontották. Magyarországon ha kinn van valahol a nemzeti lobogó az ember egy pártot képvisel, ha kokárdát visel akkor is képvisel valakit és akkor is ha nem. Az Árpádsávos zászlót félelemkeltőnek ítélik meg. Mikor egy politikus esküt tesz, legjobb tudomásom szerint felsorakoztatják a Magyarország történelmi zászlóit, köztük a már említett Árpádsávosat is. Eddig egy miniszterünk se rohant be félelmében sírva a pulpitus mögé, mikor le kellett tenni az esküjüket. Egy biztos: Valakinek szar van a palacsintájában. Vagy miénkben vagy az Övékében. Én nem foglalkozom politikával és jelenleg sem akarok. Úgy gondolom mindenki figyelje a napi híreket és döntse el maga azt, hogy melyik palacsinta nem kóser, de az én orromnak elég büdös az a hortobágyi…

 

A bejegyzés trackback címe:

https://isztambul.blog.hu/api/trackback/id/tr6957044

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

pillez54 2009.02.21. 20:46:46

törökország volt az egyetlen, amely képes volt megváltoztatni az első VH után rá kényszerített békét

durván felszabdalták a majdani oszmán birodalmat, de az antantnak meg nem volt kapacitása újra partra szállni, így kemal harca sikeres volt...

$Szeg$ 2009.02.21. 21:20:40

Igen ez így van köszönöm a pontos történelmi háttérrel való kiegészítést:).Egyébként beszéltem jó néhány törökkel, hogy mennyit tudnak a közös történelmünkről. A válasz meglepő volt. Ők nem leigázták a magyarokat meg a keresztény országokat, hanem "segítettek" nekik, így magyaroknak is. Elég pozitívan állítanak be minket , mint magyarokat és az egész korszakot. A legnépszerűbb érvelés a következő volt: " Mi nem romboltunk le templomokat, kényszerítettünk embereket, hogy változtassák meg vallásukat. Hagytunk mindenkit, úgy élni mint ahogyan azt az expanzió előtt tette"

pillez54 2009.02.21. 21:39:37


elhiszem, hogy szívesen gondolnak vissza erre a korra mivel a birodalmuk igen nagy kiterjedésű volt, mikor hozzánk érkeztek:)

a 15 - 16. századi viszonyokból kiindulva, én is úgy hallottam, hogy vallási szempontból a törökök sokkal toleránsabbak voltak, mint a keresztény nyugat, ( pl. millet - rendszer), csak hát akkor gajdultak be, mikor el akartak szakadni a népek (pl. görögök) és kitalálták, hogy csináljunk egy homogén nemzetállamot (örmény népírtás)

ha lehet egy kívánságom, akkor majd a görög - török viszonyokről is írj egy bejegyzést!:D

$Szeg$ 2009.02.21. 23:52:55

Amint lehet. megpróbálok eleget tenni a kérésednek. Egyébként szerintem az mindent elárul, ha azt mondom, hogy ha van egy ciprusi(török oldali) vízum az útleveledbe és be akarsz lépni Ciprus görögök lakta részébe, akkor szépen visszafordítanak a határnál. Egyébként állítólag ugyanez megvan Izrael és Libanon között is...

Főúr 2009.02.25. 15:17:13

Koránt sem volt egyértelmű, a három felé szakadt országban, hogy Erdély például kit támogat. Thököly Imre is inkább a törökök oldalára állt, Bethlen Gábor is inkább a HB ellen vonult mint a porta ellen. Mondjuk ez akkor könnyebb volt.

Egyébként a zászlós megállapítás teljes méréig ül, látszik, hogy az itt élő kb 10 millió magyar többségében nincs meg az a büszkeség és az a hazaszeretet, amely naggyá tehet egy országot vagy létrehozhat egy országot... Nagy kár, hogy például a románokba volt/ van is ilyen...de a szerbeket is ide sorolnám

$Szeg$ 2009.02.25. 17:36:29

@Főúr: Hallod ez Thököly meg a többiek most honnan jöttek? Mármint biztos én vagyok nagyon lassú, de nem észlelem egyik előző gondolattal való összefonódását sem. Ja és kérlek ne írjunk véleményt más nemzetekről. 1. Ez egy politikamentes polkorrekt oldal, független a politikától mint ahogyan én is. 2. Olvassák a Blogot Szerbiából és Romániából is egyaránt (csekkold le a térképen főoldalon)
süti beállítások módosítása