Ankara

2009.05.18. 00:41

Ankara Törökország Miskolca, azzal a különbséggel, hogy itt nincs Avas lakótelep, meg Edda. Igazából nem érdemes itt sok időt eltölteni. Ankara a török közigazgatás és politikai élet központja. Aszfalt és vasbeton dzsungel. Egyetlen dolog amit érdemes megnézni az az Atatürk mauzóleum.

Grandiózus építmény, ahol Atatürk életének, mindenegyes momentumát meg megismerhetjük. Fényképezni sajnos nem lehetett, de ezt csak akkor tudtam meg, mikor egy az anatómiailag indokoltnál, nagyobb csuklyásizommal rendelkező öltönyös úr megkért, hogy inkább ne, különben a csuklóm is az anatómiailag indokoltnál nagyobb, úgy 360 fokba fog forogni.

Abban a szerencsében volt részünk, hogy épp látogatásunkkal egy időben tette tiszteletét a mauzóleumban a portugál miniszterelnök is, így egymás mellett állva szemléltük Atatürk luxusautóit. Láttam az arcán, hogy nem igazán tetszik neki a dolog,  de hát ez a diplomácia.

Egyébként ismeretséget kötöttem egy török miniszterrel is. Azt hitte török vagyok, így elkezdett hozzám törökül beszélni, de aztán mondtam neki, hogy nem igazán értem, ezért váltottunk angolra. Mint ahogyan a törökök 90%-a, ő is mondta, hogy a törökök és magyarok testvérek és reméli, hogy jól érzem magam. Hát valahogy ezt a szituációt Magyarországon, mondjuk egy magyar politikus főszereplésével nem tudnám elképzelni.

Az alábbi állítást támasztja alá, hogy „Atatrük könyvtárában” volt egy kiemelt helyen lévő könyv, több oldalról megvilágítva. Először azt hittem, Atatürk írta a futball szabályait is, hisz csak a focistákat világítják meg 4 oldalról, de kellemes csalódás ért. Egy igen régi arab nyelven írt könyv volt amelynek a címe: Törökök,Magyarok és egyéb tatár népek közös őstörténete. Ezt testvériség dolgot annyira komolyan gondolják, hogy a világ legnagyobb hadtörténeti múzeumában Isztambulban, külön termet rendeztek be a Hun kalandozások bemutatására és az akkor harcmodor,fegyverek szemléltetésére.

Ezen kívül még voltunk egy magas, köralapú épületben, ahonnan kiváló kilátás nyílik egész Ankarára. A kör alapú épület kilátó része körül van építve plexivel. A kör felén lévő plexi pedig sötétített, ugyanis az a parlamentre néz. A parlamentet pedig nem szabad fényképezni biztonsági okokból.

Mindent félretéve, itt az emberek nem ismernek tréfát, ha politikáról van szó. Atatürköt mindenki a jobb és a baloldal egyaránt imádja. Aki nem szereti Atatürköt az hazaáruló. Atatürk több mint egy ember, ő maga Törökország, aki megteremtette a mai Törökországot. Olyan mintha nekünk lenne egy 20. századi Szent István királyunk. Könyve egyébként Bestseller az országban. Érdekes adat egyébként, hogy Adolf Hitler Mein Kamf- ját többször újra kellett nyomni, annyira népszerű volt az országban, mégis a helyi merényletek nagy részével szélsőbalos csoportok gyanúsíthatóak.

Atatürköt minden korosztály szereti. Mindenkinek van egy Atatürk posztere vagy képe otthon. Első neve a Kemal törökül azt jelenti tökéletes. Még az óvodások is Atatürk dalokat énekelnek, bár szerintem nem sokat tudnak róla, hogy valójában mit is csinált.   

 

Szerző: $Szeg$

2 komment

Címkék: ankara atatürk

A bejegyzés trackback címe:

https://isztambul.blog.hu/api/trackback/id/tr281127827

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

$Szeg$ 2009.09.18. 17:01:19

@accipiter: Hát ha nem is Ankarába, de Törökországot mindenképp látogasd meg ha teheted.
süti beállítások módosítása