Özel Güvenlik

2009.02.20. 11:03

Özel Güvenlik avagy privát biztonsági őr. Az első szó amit megtanultam. Itt Törökországban az emberek nagyon félnek valamitől. Mindenhol biztonsági őrök vannak. A kollégiumot konkrétan 8-10 biztonsági őr védi, folyamatosan a nap 24 órájában, megfigyeléseim szerint 12 órás váltásokban. Ahhoz, hogy bejussak a kollégiumba pontosan két ellenőrzőponton kell átmennem, ahol minden egyes alkalommal elkérik a papírjaimat. Nos azt tudni kell, hogy a kollégium az még egy kevésbé őrzött helynek számít. Leginkább ezek a biztonsági készületek jellemzik Törökország politikai és szociális helyzetének kettős mivoltát.

A Güvenlikek szolgálatban

 

Mit is közvetít felénk a nyugati média? Leegyszerűsítve talán ezt: iszlám= terrorizmus. Hangsúlyozom én ezzel nem értek egyet, de be kell látnunk, hogy a leginkább ezt közvetíti felénk a nyugati média. De várjunk csak! Törökországban élők 99,8%-a iszlám vallású (forrás:wikipedia). Nyugati média szerint az iszlám vallásúak terroristák. De a törökök 99,8%-a iszlám, akkor kitől félnek? Miért vizsgálják át a kocsik alját minden egyes mélygarázsnál?Miért vizsgálják át a csomagtartót?Valószínűleg nem attól félnek, hogy egy elkeseredett Jenki esetleg egy csalódott John McCain szavazó a csomagtartóból előpattanva tüzet nyit rájuk vagy működésbe helyezi a testére erősített pokolgépet. De hát akkor kitől félnek? Két fő ellenség van: 1. A Kurdok 2. A RADIKÁLIS ISZLÁM ORSZÁGOK. Hogy miért is, arra majd később egy politikai szösszenet keretein belül visszatérek.

Nos Özel Güvenlik. Mint mondtam plázákban vagy akár a suliban sokkal komolyabb ez ellenőrzés. Itt a plázák nem olyanok mint otthon a WESTEND, hogy mindenki tolakszik befele mint a heringek. Itt szépen mindenki átsétál a fémdetektoros kapun és a táskáját egyéb cókmókját pedig a szalagra helyezi, ahol szépen átvilágítják. Nagyon idegesítő mindig minden kulcsot,fémpénzt,telefont kipakolni még akkor is ha az ember csak két zsömlét akar venni a bevásárló központban lévő pékségben, de még mindig jobb mint szórakozni velük, mert én néhol már láttam gumikesztyűt is náluk és nem kenyerem a házi végbéltükrözés…

A Güvenlikek szolgálatban 2

 

Amint leszáll az éj (bár nappal is észrevehetőek) elő jönnek a járőröző géppuskás Güvenlikek. Őket még nem mertem lefényképezni mert eléggé mindenre elszánt arcstruktúrával rendelkeznek. Véleményem szerint itt nem olyanok a viszonyok mint otthon, hogy  rend éber őreinek több oldalas jelentést kell írniuk még egy levegőbe irányzott figyelmeztető lövés leadása után is.

Egyébként van  egy saját tapasztalatom az Özel Güvenlikek intelligencia hányadosát illetően. (Legalább valami ugyanolyan mint otthon). Éppen mennék át az első ellenőrzőponton, amikor valaki fél hangosan megszólít törökül ( természetesen egy Özel):

 

-          Á Efendi! Kimlik!? (Á uram igazolvány?- mint az később kiderült) Én erre magyarul, mivel angolul kb. minden 15. ember beszél.

-          Mivan? Erre a biztonsági őr:

-          Do you speak english?

-          Yes of course.- mondtam Én. Erre visszaordít félhangosan:

-          Kimlik!?- természetesen törökül….

 

Arra vonatkozólag, hogy mit akar borotva éles logikámnak köszönhetően  gyorsan rájöttem és folytattam utam a 2. ellenőrzőpontig…     

     

 

Szerző: $Szeg$

6 komment

Címkék: güvenlik

A bejegyzés trackback címe:

https://isztambul.blog.hu/api/trackback/id/tr64954432

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

pillez54 2009.02.20. 13:54:59

véleményed szerint azért ellenségek a radikális iszlám országok ill. csoportok, mert szerintük a török állam túl világi, és nem állnak ki kellően az iszlám vallási célok mellett?

(pl.a törökök NATO tagok)

$Szeg$ 2009.02.20. 17:26:33

@pillez54: Így van, de ez nem csak az én véleményem. Nagyon sok török akivel beszéltem gondolja ugyanígy. Tudni kell például, hogy Davos-ig elég jó kapcsolat volt Izrael és Törökország között, ami eleve nem egy jó pont az iszlám országok értékítélete szerint. Törökország próbál igazodni az EU-hoz, de az EU nem igazán akarja elfogadni Törökországot számos ok miatt, ugyanakkor kénytelen lesz elfogadni Törökországot az energiakiszolgáltatottság miatt. A tervek szerint ugyanis Törökországon át fog futni a Nabucco vezeték, amely majd földgázt szállít az EU-ba csökkentve ezzel Oroszország monopol helyzetét az EU-val szemben. A többi iszlám ország pedig pontosan a nyugat felé nyitás miatt nem kedveli különösebben az országot. Törökország jelenleg keresi az egyensúlyt Európa és az iszlám értékek között, de egyenlőre egyik oldalon se találta meg igazán a helyét.Legalábbis én egyenlőre így látom, aztán később ha jobban belemerülök a témába lehet változik a véleményem.

Főúr 2009.02.20. 17:47:57

Azért remélem a török védelmi minisztérium majd nem áll rá a blogra, hogy küldöd kifele az infókat a biztonsági rendszereikről :-D

$Szeg$ 2009.02.20. 17:59:16

@Főúr: Hallod youtube, szerencsejáték és egyéb felnőtt tartalommal bíró oldalak nem jönnek be a neten. Valahogy központilag letiltották. Megkérdeztem a török kísérőnket Tufan-t hogy a nettel van- e a baj, erre ő azt mondta, hogy nem.Ez természetes, hogy nincsenek ilyen oldalak. Azt hozzá kell tennem, hogy a youtube végül valahogy bejött, de első két nap kiírta, hogy X év Y kormányrendelet miatt a oldal nem jeleníthető meg. Lehet h csináltak valamit az arcok mert a koli tele van számtechesekkel.

Főúr 2009.02.21. 19:40:25

akkor valami azt súgja, hogy tötök pornó sincsen ...

$Szeg$ 2009.02.21. 19:49:09

Mint ahogyan az eszkimóknál sincs hűtőszekrény..
süti beállítások módosítása