Meglátogattuk Sulthanahmet-et

2009.03.16. 21:12

Meglátogattuk Sulthanahmet-et, avagy kékmecsetet. Valójában ez is csak egy grandiózus épület, amit mindenkinek látnia kell, aki erre jár. Mivel erről a helyről mindenki hallott már, gondolom mindenkiben felvet néhány alapkérdést:

Milyen?

Szép és nagy. (belmagassága 26 méter ez az infó egy angol idegenvezetőtől van. Beálltam egy kicsit a turisták közé mesét hallgatni, de folytonosan belevágtak az idegenvezető szavába, így tovább léptem) 

De mégis milyen?

Szép, nagy és belülről kék.

Mivan benn?

Lábszag.

Egyébként, ami a legnagyobb hatást gyakorolta rám azok a büdös paraszt turisták voltak. Ki van írva böhöm nagy piros betűkkel, több nyelven: Férfiaknak kötelező hosszúnadrág, nőknek kendő. Kendőt ingyen adnak kölcsönbe, ha esetleg nincs. De mivel a turistában nincs semmi tisztelet, így ezt a szolgáltatást nem veszi igénybe. A mecset egy része el van kerítve egy max. egy méter magas ízléses kis fakerítéssel. Ez azért van, hogy akik imádkoznak azt ne zavarják. Ezért kivan írva, az előzőhöz hasonló betűformátummal: Ha nem imádkozik, akkor kérjük ne jöjjön be és ne zavarja azokat akik igen. Természetesen idióta turista bemegy és elkezdi kamerázni másfél méterről, az épp Mekka felé hajlongó 70 év körüli papát. A hatás kedvéért még rá is zoom-ol. A kijáratnál egyértelműen ki van írva, hogy a cipőt ne a szőnyegen vegyük fel. Persze, hogy még a lábát is megtörli a szőnyegben.

Látogatásom során, így kialakult egy véleményem a NY-EU-ból jövő turistáról. Tiszteletlen és fölényes. Ha elutazok valahova legalább egy minimális szinten megpróbálok alkalmazkodni.

Egyébként visszatérve, ennek az épületnek van 6 minaretje, ami napi 5-ször imára hív. Hogy mikor szólal meg a zenebona vagy éppen nyávogás, azt a nap állása határozza meg. Egyébként a kollégium mellett (kb 50 méterre) is van egy minaret. Nem volt még olyan hajnal, hogy ne ébredjek fel….    

 

Szerző: $Szeg$

Szólj hozzá!

Címkék: mecset

A bejegyzés trackback címe:

https://isztambul.blog.hu/api/trackback/id/tr291006329

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása